Kaupallinen yhteistyö: Huiskula
Morsiusmyrtti – myrtti – Myrtus communis on minulle lapsuudesta muistijäljen jättänyt kasvi. Muistan sellaisen olleen mammani kuistin ikkunalla ja myöhemmin meillä kotona. Muistan, että äitini kertoi siitä kasvatettavan morsiamelle kruunu häihin. Se kuulosti minusta silloin ihanalta. Harmillisesti se myrtti ei enää ole elossa, mutta nyt sain uuden morsiusmyrtin* ja aikomus on yrittää pitää se hengissä mahdollisimman pitkään.
Kyselin hoito-ohjeita Hyötykasviyhdistyksen viisailta naisilta Soilikki ja pielikki -piirin tapaamisessa. Anu Ranta mainitsi sen olevan ahkeran kastelijan kasvi, myrtti viihtyy kosteassa, mutta ei tykkää vedestä lautasella. Anu myös kertoi lisää myrtin historiasta. Sitä on alettu kasvattaa entisaikaan perheissä, kun tyttölapsi syntyi, juurikin siinä morsiuskruunu tarkoituksessa. Ja jos sattui käymään niin onnettomasti, että kasvi kuolla kupsahti, tarkoitti se sitä, että neito oli ollut huonoilla teillä.
Etsin kirjahyllystäni Anu Rannan kirjoittaman Hienohelma ja vanhapoika – Rakkaat huonekasvit -kirjan ja tutkin myrttiä tarkemmin. Se on yksi vanhimmista huonekasveista Suomessa. Myrtti on liittynyt sekä häihin että hautajaisiin. Myrttikruunu symboloi nuoruutta, puhtautta ja siveyttä. Kreikassa se on pyhitetty Afroditelle ja Roomassa Venukselle.
Kirjasta löytyi myös hoito-ohjeet: myrtti viihtyy runsaassa valossa, mutta ei siedä paahdetta. Ahkera kasvin sumutus kannattaa, juuripaakun tulee pysyä märkänä eikä se siedä pitkää kuivuutta. Kuivuttuaan kasvi pudottaa helposti lehtensä. Kasteluun sopii parhaiten sadevesi, sillä myrtti ei ole kalkinsuosija. Kasvukaudella myrttiä lannoitetaan kerran viikossa.
Myrtti vaatisi talvella valoisan, mutta viileän, jopa alle kymmenen asteen lämpötilan. Saa nähdä kelpaako asuntoni normaalia viileämpi huoneilma, vai onko 16–-19 astetta liikaa sille. Jos ja toivottavasti kun kesä taas saapuu, myrtin voi vielä ulos puutarhaan. Siellä se viihtyy puolivarjossa, mutta sielläkään sen kastelua ei saa unohtaa.
Morsisumyrtti vaatii kasvurauhan ja vain nuorempia taimia kannattaa ruukutaa vuosittain, vanhemmille lisätään vain pintamultaa. Kasvualustaksi valitaan kalkitsematon kasvuturve, jonka sekaan kannattaa laittaa hiekkaa ilmavuuden parantamiseksi. Myrtti on hidaskasvuinen. Pistokkaista sen monistaminen vie aikaa sillä latvapistokkaat juurtuvat hitaasti, siihen voi mennä jopa pari kuukautta, vaikka ne olisivatkin ihanneolosuhteissa.
Nyt vain toivon onnea myrtin kasvatuksen kanssa!
* Kasvi saatu blogiyhteistyönä Huiskulalta.
Seuraa Oravanpesää: Bloglovin' | Blogipolku | Instagram | Pinterest
Toivotaan pitkää ikää morsiusmyrtille!
VastaaPoistaNiinpä, on kyllä vähän haastava kasvi!
PoistaOnnea ihanalle morsiusmyrtille!
VastaaPoistaKiitos!
Poista